Společnost TREVALO je mladým start-upem, který vznikl na základě spolupráce molekulárních biologů, mikrobiologů a odborníků na veterinární péči a krmiva.
TREVALO se zaměřuje na vývoj zcela nového a unikátního přístupu v ovlivnění mikrobiomu zvířat- individualizovanou probiotickou péči. Jedná se vysoce inovativní biotechnologickou firmu, která boří zažité mýty o univerzálním přístupu v péči o zdraví čtyřnohých miláčků.
TREVALO má k dispozici moderní laboratoře a technologie na úpravu formulaci probiotických kultur a veterinárních krmiv. Naše práce je pro nás koníčkem, protože téměř každý člen našeho týmu má ve své domácnosti čtyřnohého miláčka.
Spolupracujeme s řadou akademických a výzkumných pracovišť.
Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, obor genetika a molekulární biologie. Po studiu se věnoval výzkumu a výrobě bakteriálních vakcín. Současně se intenzivně věnoval problematice využití mikrobiálních lyzátů pro podporu imunitního systému.
V roce 2008 založil Pharmaceutical Biotechnology s.r.o., která se úzce profilovala na vývoj probiotik a nových preparátů určených k podpoře imunitního systému. Pod jeho vedením byla vyvinuta nová generace probiotik, označovaných jako biofilmová probiotika. Tento unikátní vynález chráněný patentem představuje světovou revoluci v oblasti probiotik. Biofilmová probiotika vyvinutá v České republice jako jediná na světě přinášejí pacientům řadu klíčových benefitů ve srovnání se stávajícími probiotiky. Jejich struktura kopíruje stav přátelských střevních bakterií v lidském těle, a představuje tak nejpřirozenější formu probiotik.
Jako první v rámci celé Evropy uvedl na trh orální probiotika na bázi S. salivarius – přátelské bakterie pro dutinu ústní, které cíleně potlačují vznik infekcí v dutině ústní a středouší. Aktivně přednáší na vědeckých, farmaceutických a lékařských kongresech, kde se zaměřuje především na vliv střevní mikrobioty na zdraví člověka.
Je autorem několika patentů, z nichž nejznámější je patent na biofilmová probiotika a celé řady užitných vzorů. Podílí se na vývoji probiotik pro onkologické pacienty.
Je členem rady Admirevet (Centrum výzkumu Veterinárního ústavu v Brně), členem Rady Centra materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně a konzultantem pro transfer technologií v Centru mezinárodního klinického výzkumu v rámci Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.
Jako první na světě zavedl termín Prebiotický index potravin. Tento index určuje, jak která potravina podporuje, nebo zabíjí přátelské probiotické střevní bakterie. Hlavním impulzem pro stanovování tohoto indexu byl experiment s fastfoodovým hamburgerem, který se nezkazil ani po 6 letech skladování.
Při analýzách běžných potravin zjistil, že je zásadní rozdíl, mezi potravinami z domácí produkce a potravinami ze supermarketů. Jen pro příklad - probiotické přátelské bakterie rostou 100x vice na domácí okurce než na okurce ze supermarketu.
Jako první na světě vyvinul a spustil výrobu individualizovaných probiotik, která jsou vyráběna zcela na míru na základě analýzy střevního mikrobiomu.
Pracuje na nových technologiích pro úpravu střevního a orálního mikrobiomu. Nedílnou součástí jeho pětičlenné rodiny jsou i domácí mazlíčkové - pes, kočka a „včely“. 😊 Se svým týmem ve společnosti Trevalo s.r.o. realizuje unikátní projekt - vývoj a výroba probiotik pro psy a kočky.